När Inlandsbanan var som mest hotad 1990 så anordnade ett gäng ungdomar i Arvidsjaur,med Johan Piribauer i spetsen, en stödfestival för Inlandsbanan. De kallade den för Inlandsbanefestivalen och i samma veva bildades Kulturföreningen Inlandskult. Under 2 dagar uppträdde en mängd band på denna första Inlandsbanefestival på Medborgarhuset i Arvidsjaur
Under jubileumsåret 2007 då Inlandsbanan fyllde 100 år så återuppstod Inlandsbanefestivalen genom Inlandskult. Denna gång blev det en ambulerande festival där artisterna åkte rälsbuss mellan konserterna och man hade framträdanden i olika kommuner längs banan. Sedan dess har den fortsatt att arrangeras i juni varje år och kommer förhoppningsvis att fortsätta länge till.
Målsättningen för Inlandsbanefestivalen är att skapa ett ”möte mellan människor”, som också är Kulturföreningen Inlandskults motto. Givetvis vill man också bidra till utvecklingen för Inlandsbanan och de kommuner som Inlandsbanan går igenom. Johan Piribauer är alltjämt festivalens eldsjäl och naturligtvis ett stående inslag på Inlandsbanefestivalen, ofta tillsammans med sitt band Gruvtolvan.
Orterna som konserterna arrangeras på brukar variera från år till år. Det finns några av de större orterna längs banan som man spelar på mer frekvent, men även mindre byar har haft besök av Inlandsbanefestivalen sedan 2007. Spontan-konserter inträffar dessutom ofta både ombord på tåget och på perrongerna vid tågets uppehåll.
2014 tog festivalen ett steg framåt i samband med en satsning på inlandet då kulturhuvudstadsarbetet gav extra resurser. 2015 tog festivalen ytterligare ett steg i regional samverkan. Kulturföreningen Kretsen tillkom som partner till huvudarrangören Inlandskult och föreningen har bidragit med ny kraft och resurser till det centrala arbetet med festivalen. Runtom har mängd nya arrangörsparter längs banan har tillkommit, såväl stora som små. Bland annat stannade festivalen för första gången i Jämtlands Sikås.
2016 blev ett intensivt år där festivalen även flyttades fram till slutet av sommaren. Hela 14 orter i 12 kommuner besöktes. 2017 firade Inlandsbanefestivalen 10 år med att genomföra den mest omfattande turnén i festivalens historia med hela 18 turnéstopp i 16 kommuner och 5 län! Ett starkt stöd från kommunerna har utgjort en viktig grund för det lyckade jubileumsåret. 2018 arbetade festivalen vidare och hade temat ”Håll ihop!” med fokus på samverkan i glesbygd. Även detta år blev det en omfattande turné med 14 turnéstopp. 2019 tog ännu större höjder med att tangera 2017 års antal turnéstopp och lyfte kulturarv, kultur i rörelse som tema.
2020 var året då Covid-19 pandemin drabbade världen och Inlandsbanefestivalen blev inget undantag för dess konsekvenser. 2020 genomfördes en begränsad upplaga av festivalen som gick av stapeln i november och som delvis blev digital med streamingkonserter som möjliggjorde för publiken att kunna ta del av evenemangen.
I augusti 2021 blev det så återtåg för Inlandsbanefestivalen. Pandemirestriktionerna hade lättat en aning och festivalen kunde åter möta en publik live, samtidigt som flera konserter även streamades till omvärlden. Detta år blev ett historiskt år även av en annan anledning, nämligen att festivalen denna gång hade en egen rälsbuss! 2021 års upplaga gjorde 9 turnéstopp, varav ett för första gången i Hammerdal.
2022 firade Inlandsbanefestivalen 15 år och det med den största turnén i festivalens historia med 21 turnéstopp i 19 kommuner i 6 län! 2023 blev även det ett mycket starkt år som till och med toppade jubileumsåret i och med 22 konserter i hela 21 kommuner och 6 län! Detta år gästades även festivalen av artister från flera olika länder.
Vi vill fortsätta bygga festivalen och fördjupa arbetet tillsammans med alla lokala arrangörer och nya samarbetspartners. Vill du att Inlandsbanefestivalen gästar just din ort? Hör av dig så kanske det kan bli möjligt.
När du läst detta är texten kanske redan… historia. Uppdateringar följer…