Om festivalen

eldvidsjon

Festivalen som kommer med rälsbussen till er hembygd!

Sedan 2007 har norrlands inland gästats av ett turnésällskap artister som välkomnat bygden till en trevlig och blandad upplevelse med musik, gemenskap och underhållning i fokus. Rutten har gått längs inlandsbanans nuvarande och historiska orter, stora som små. Inlandsbanefestivalen har växt sedan nystarten 2007 och har de senaste åren turnerat längs banan i juni månad.

Festivalen strävar efter att lyfta fram ett glesbygdsperspektiv och vikten av nätverk och kommunikationer där Inlandsbanan utgör ett viktigt historiskt exempel som ett nav i mötet mellan människor. Festivalen strävar också efter att levandegöra orter som annars nås av ett begränsat utbud kultursatsningar samtidigt som det möjliggör för artister att kunna nå ut till orter de troligen annars inte skulle kunna besöka.

Ofta deltar också lokala förmågor i programmet, ett perspektiv som är viktigt för Inlandskult som vill levandegöra glesbygden. Alla åldrar och genrer på artisterna brukar förekomma. Likaså arbetar festivalen för att gynna lokalt arrangörsskap och föreningslivet. Under åren har artister som Py Bäckman, Susanne Alfvengren, Trio Me’ Bumba, Monica Törnell, Staffan Hellstrand, Glesbygd’n, Dark Side Cowboys, Jan Hammarlund och Dag Swanö framträtt. Festivalen har även gästats av artister från hela världen, exempelvis tyske gitarrvirtuosen Martin C Herberg, norska Villrot, islänningen Skúli Thordarsson, Jensina Olsen från Färörana och ända från Australien: 8-ball Aitken.

Vår vision

  • att lyfta fram ett glesbygsperspektiv och vikten av nätverk och kommunikationer där Inlandsbanan utgör ett viktigt historiskt exempel som ett nav i mötet mellan människor.
  • att levandegöra orter som annars nås av ett begränsat utbud kultursatsningar.
  • att skapa ett ”möte mellan människor”.