Summering 2017

Jubileumsåret 2017 slog många rekord! Inlandsbanefestivalen firade 10 år 2017. Tack vare stöd, samarbetspartners och en kämpaglöd genomfördes ett jubileumsår som verkligen tog höjd! Hela 18 turnéstopp på 18 orter i 16 olika kommuner från Gällivare i norr till Mora i syd blev det. Turnén rullade c:a 100 mil genom fem län och blev den mest omfattande turnén i festivalens historia.


Som alltid samsas kända och okända, stora och små artister på scenen. I år hade vi äran att ha med Py Bäckman och Janne Bark (Py & Bark) som följde med på stora delar av turnén och de blev sedan avlösta av en gammal bekant som återvände till Inlandsbanefestivalen: Kristian Anttila! Vi fick även jubileumsåret till ära en del andra kära återseenden och gästspel, såsom Linn Ulwebäck, Dark Side Cowboys och en artist som var med redan första året 2007: Jens Gustavson, som återvände med ett decennium av visdom och en ny platta i bagaget.

Nya och spännande inslag fanns det många av också. Bland annat fick vi uppleva dansstilen K-pop, då dansgruppen UPDC följde med på resan genom Västerbottens inland. På många orter fanns dessutom ett flertal lokala förmågor som briljerade och bjöd på allt från folkmusik, stämsång, tung blues och finstämd gitarrspel till poesi. En av grupperna som medverkade på den första etappen, duon Erika & Sofia, fick på stående fot möjligheten att haka på en stor del av turnén, då de imponerade med sin egenskrivna musik.

Vi såg även en stor bredd bland årets artister och kulturutövare. Artisterna har varit i alla åldrar, från skolålder till vad vi kanske kan kalla seniorer bland seniorer! Vi har haft inresande från när och fjärran och fått inslag från allt från lappländska visor till afghanska traditionella sånger. Vi har haft ett tämligen jämställt artistfält sett till totalen och genremässigt har det som tidigare nämnts varierat från subkulturella inslag till folkkära visor. Ytterligare lite trevliga fakta är att i år har vi också haft 50/50 (i könsbalansen) på teknikersidan.

Såväl gamla som nya orter besöktes under jubileumsåret. Exemeplvis besökte festivalen för första gången Mora och vi fann nya spelsplatser i Fågelsjö och Hackås. Återseenden blev det även flera, bland annat återvände till Brunflo för första gången på många år. De flesta av turnéstoppen var dock på redan etablerade spelplatser som växt med åren. Publik var det inte brist på heller detta år, då vi på många orter hade rekordpublik och de flesta orterna hade väldigt bra publiksiffror. Gällivare toppade med långt över 200 besökare! Även små orter som Fågelsjö och Slagnäs hade i förhållande till ortens storlek riktigt bra uppslutning. Vi brukar skämta lite om att om samma procent besökare som i Slagnäs skulle komma till Inlandsbanefestivalen om vi besökte Stockholm så skulle vi ha en halv miljon besökare! Men skämt åsido så är detta ett facit som verkligen värmer oss arrangörer, att Inlandsbanefestivalen utgör ett viktigt och uppskattat inslag i kulturkalendern i inlandskommunerna.

Stödet till festivalen är också oerhört viktigt. Samtliga kommuner där Inlandsbanefestivalen stannat har gett stöd 2017, något som är oerhört betydelsefullt för förutsättningarna att kunna genomföra arrangemangen. Utöver det har 3 regioner även gett stöd till spännande utvecklingsarbeten i samarbete med olika aktörer där Inlandsbanefestivalen utgjort arena. Likaså har Kulturrådet, sponsorer och mängder av samarbetspartners hjälpt oss utveckla innehåll och kvalitet på ett fantastiskt sätt.

Alla datum 2017: http://inlandsbanefestival.se/datum-2017/

Alla artister 2017: http://inlandsbanefestival.se/category/artister-2017/

Våra samarbetspartners m.m. 2017: http://inlandsbanefestival.se/arrangorer-2017/