Summering 2016

lit-johan_foto-andre-ljunggren

Inlandsbanefestivalen gick av stapeln för 9:e gången 2016. Tack vare stöd från kommuner, samverkansparter och landsting/regioner kunde vi genomföra en upplaga av Inlandsbanefestivalen som vi törs beskriva som en av de bästa genom tiderna, om inte den bästa! Vi har utvecklat festivalens innehåll inom områden som normkritik och tillgänglighet och vi har på många orter runtom sett att festivalen fått en stark förankring på orten hos de lokala samarbetspartners, eldsjälar och hos besökarna. Vi har också brottats med utmaningar där vi arbetat för att festivalen ska ha fri entré på så många platser som möjligt och att vi ska kunna möjliggöra bra förhållanden för de engagerade och ideella som medverkar.

eddie-arctura

I år besökte följande län och orter under perioden 21 augusti till 2 september:
Norrbotten: Gällivare, Jokkmokk, Slagnäs och Tjappsåive
Västerbotten: Storuman, Sorsele, Vilhelmina, Lycksele och Dorotea
Jämtland: Hoting, Lit, Östersund, Jämtlands Sikås och Hissmofors

jokmokk-sara-elvira-kuhmunen-foto-nik

Totalt gästade vi alltså 12 kommuner och 14 orter och detta på 13 intensiva dagar! Vi hade nöjet att stifta bekantskap med nya arrangörer i bland annat Hissmofors, återse gamla och nya bekantskaper längs rälsen och möta en fantastisk publik. Vi gästades i år av en stor bredd artister som verkligen bjöd på kulturell mångfald i utbudet.

trio-live-pa-ralsbussen

Legendariska Trio Me’ Bumba som snart spelat tillsammans i 60 år (!) stod på scenerna och passade även på att gästa äldreboenden runtom. De gjorde även en och annan konsert på rälsbussen, såsom på bilden ovan. Monica Törnell dök oannonserat upp även i Tjappsåive och satte pricken över i på en annars redan magisk kväll på en fullsatt Hembygdsgård. Vi kunde återstifta bekantskaperna med gothrockarna Dark Side Cowboys, vissångerskan Magda Andersson och eldshowgruppen EMP men vi gästades även av Carolina Miskovsky, svängiga folkmusikgänget RASK och Göteborgsonen Eddie Wheeler.

sh-vilhelmina-foto-nik

Tack vare samarbeten med rockföreningen Whiplash kunde vi skapa fusioner mellan rock och visor med artister som StrongHeart, Aron och Co, Hanna, Isabell, Linnea och KSP. Festivalgeneralen och proggens förnyare Johan Piribauer var som traditionen bjuder med på hela resan och öste ur sin låtskatt.

hanna-isabell-linnea-dorotea-foto-nik

Lokala förmågor fanns det också gott om och vi bjöds bland annat på framträdanden från Sara-Elvira Kuhmunen, Emanuel Linder, Harmonize, Grimtjuk och Sorsele Spelmän men även på konstutställningar med Tomas Ponga och Minna P. Rombe samt poesi från Sorsele poesisällskap.

inlandsbanan-foto-nik
Avslutningsvis vill vi tacka alla som gjort detta möjligt och som kommit för att ta del av Inlandsbanefestivalen 2016. Stort tack!

Alla datum och orter 2016: http://inlandsbanefestival.se/datum-ibf-2016/

Alla artister 2016: http://inlandsbanefestival.se/category/artister-2016/

Våra samarbetspartners 2016: http://inlandsbanefestival.se/arrangorer-2016/